Naturen, det billige skidt
Naturen, det billige skidt
Værn om vores natur og klima
Med Skovhusets nye gruppeudstilling, Naturen, det billige skidt sætter vi fokus på klimakrise og det stadig mere påtrængende behov for at passe på vores natur og jordklode. I udstillingen deltager Bigert & Bergström, Jesper Dalgaard, Olafur Eliasson, Ilkka Halso og Andreas Schulenburg.
Klimaforandringer, global opvarmning og naturødelæggelser er emner, vi næsten hver dag hører om eller i stigende grad oplever konsekvenserne af. I kølvandet er opmærksomheden i samfundet rettet mod nødvendigheden af bæredygtighed og af at øge beskyttelsen af miljøet. Det er også et emne, hvor mange kunstnere tidligt har været pionerer, og hvor vi mere end nogensinde har brug for at lade os engagere og tage aktiv handling.
I Naturen, det billige skidt vises værker af fem kunstnere, som undersøger konsekvenserne af klimaforandringerne og den måde, vi mennesker behandler naturen på. Bigert & Bergström griber i deres værker på udstillingen fat i ekstreme vejrforhold, og hvordan mennesker altid har været optaget af at kontrollere vejret og dets af og til ødelæggende indvirkning. I Olafur Eliassons fotografier fremgår det tydeligt, hvordan de konkrete klimaforandringer har påvirket landskabet, og hvordan imponerende fænomener i naturen nu er på vej til at forsvinde. Menneskets adfærd og påvirkning af naturen er også konkret og mærkbar i skulpturerne af Jesper Dalgaard og Andreas Schulenburg, som med en dystopisk stemning og sort humor italesætter de negative konsekvenser af den industrialiserede produktion og vores forbrugskultur. Den dystopiske stemning er også gennemgående i Ilkka Halsos fotografier, hvor fantasifulde bygninger og konstruktioner indrammer naturen, så den beskyttes for menneskets handlinger, men som også peger på den udsathed der ligger i, at naturen bruges som underholdning.
Det var forfatteren og journalisten Otto Gelsted, som i 1934 i sin digtsamling Under Uvejret fandt på udtrykket ”Naturen, det billige skidt”, som en ironisk måde at fremhæve naturens værdi på. Siden er det blevet brugt flittigt til at beskrive menneskets behandling af naturen. Ligesom vendingen peger værkerne i udstillingen på menneskets komplekse forhold til naturen, på fascinationen, behovet for at være den nær, samt en forvaltning af den, som er slået ud af kurs. Men måske mest af alt fremhæver de nødvendigheden af at handle og forestille sig muligheder.
Skovhusets Kunst & Natur er støttet af Furesø Kommune, Statens Kunstfond, Beckett-Fonden, Lemvigh Müller Fonden, Knud Højgaards Fond, 15. Juni Fonden, Nordisk Kulturfond og Ny Carlsberg Fondet.